Molen Welgelegen Heerenveen

Molen Welgelegen Heerenveen

DSC_0096Ruim 160 jaar Windkorenmolen Welgelegen. Gebouwd in de hoogtijdagen van de windkorenmolens en weldra bekend als “zeer beklanten rogge- en pelmolen”. Ruim 1800 molens maalden in die jaren graan voor de Nederlandse burgers. Een productie van een ton tarwemeel per molen per dag was daarmee mogelijk. Molenaar Kok uit Enschede bouwde zijn nieuwe molen in Heerenveen en noemde hem Welgelegen: ruimte voor een vrije windvang, bakkers op loopafstand en leveranciers dichtbij, het leek een gouden toekomst. Na een jaar verkocht hij zijn molen weer. Financieringsproblemen? De eerste machinale maalderijen deden rond die tijd hun intrede in ons land. Ruim drie ton tarwemeel per dag was daar geen probleem. Het tij keerde.
Welgelegen is nu de laatste van 17 molens die Heerenveen gekend heeft, van de eerste standaardmolen uit de 15e eeuw bij het klooster van Oudeschoot tot het afbranden van Siebenga’s houtzaagmolen in 1973.
Sinds 1974 laten vrijwillige molenaars de molen weer draaien. Na uitgebreide opknapbeurten en een grote restauratie beschikken zij sinds 1991 over twee koppels maalstenen, zij leiden nieuwe vrijwillige molenaars op en zijn op zaterdagen open van 9.00 – 12.00 uur voor de verkoop van meel en voor ontvangen van bezoek. Sinds 2007 is de molen eigendom van Stichting Molen Welgelegen.
Welgelegen staat aan de Tjepkemastraat, genoemd naar de molenaar die ruim veertig jaar eigenaar was, op een standplaats midden in Heerenveen, in een bijzondere vooroorlogse buurt, een gezellige straat met helaas windbelemmering. KorenmolenWelgelegen, een bezoekje meer dan waard.