Activiteiten in 2016

Gezelligheid tijdens Burendag 2016 (geschreven door, en met dank aan Ellen Akkerman, caleidoscoop)

burendag1Zaterdag 24 september was het Burendag. Tijdens deze dag was er volop actie in Heerenveen Noord. Bij Focus kon men creatief aan de slag. De Vogelwacht Heerenveen Oranjewoud stond klaar om jong en oud te helpen bij het maken van een nestkastje. Daarnaast konden er bloembommen gemaakt worden. Lekker kliederen met klei, water, potgrond en bloemzaden. We moeten nog even geduld hebben voor het resultaat, want de bloembommen kunnen pas volgend jaar gezaaid worden. Als het goed is komen de bloemen dan tot bloei in de wijk! burendag2

Tijdens Burendag gingen diverse organisaties door de wijk (Mariënbosch, de Friese Wouden, buurtvereniging Flora en Caleidoscoop) met de bakfiets door de wijk om in gesprek te gaan met buurtbewoners. Het was prachtig weer en misschien was dit de reden dat het niet erg druk was bij de bakfiets.
Bedankt Annelies Vonk voor het lenen van de bakfiets! Mocht u alsnog iets met ons willen delen dan kan dat via mail e.akkerman@caleidoscoop.net of via telefoonnummer 06-52327683
Tussen de middag was het tijd voor een bezoek aan molen Welgelegen. De molen was vrolijk aangekleed en de molenaars stonden klaar om uitleg te geven aan de bezoekers. Daarnaast konden bezoekers genieten van een kopje soep (aangeboden door Mariënbosch) en kinderen konden een heerlijke smulpannenkoek eten die gebakken werden door vrijwilligers van de molen. Dames bedankt voor het bakken en Mariënbosch bedankt voor de soep! Het was heerlijk weer om buiten te zitten en met elkaar in gesprek te gaan. We kijken terug op een hele gezellig dag!

Fryske Molendei 2016
img_0026
10 september j.l. was het weer zover Fryske Molendei! Zoals van ouds gehouden op dezelfde dag als nationale monumentendag.
Waarschijnlijk voorlopig voor het laatst in september, zoals het nu lijkt wordt de Fryske Molendei in 2017 in april gehouden.
’s Ochtends vroeg waren we al present als molenaars en vrijwilligers om de molen op te dirken door het gevlucht te voorzien van vrolijke vlaggetjes, en de vlag van werkgroep “oud Heerenveen “ in top.
De verkoopkraam en de pannenkoekkraam konden eindelijk weer eens buiten staan vanwege het prachtige weer.
Vanaf 11.00 uur werden er pannenkoeken gebakken van eigen gemalen meel, welke weer gretig aftrek vonden.
Ook was er een vrijwilliger van de werkgroep “oud Heerenveen”om hun activiteiten en bezienswaardigheden te promoten.
kramen
De molen werd weer bezocht door bezoekers van diverse pluimage, de teller kwam op zo’n 200 bezoekers, wat een mooi aantal is voor zo’n stranddag in september.
De molen en de wind deden flink hun best, waardoor we dik 3000 omwentelingen gemaakt hebben.
Bij deze willen we alle vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage bij deze prachtige dag!

Groeten bestuur en molenaars van molen Welgelegen.

Afscheid molenaar Geurt van de Weg 09-04-2016

Zaterdag 9 april was het zo ver: Geurt ging ons verlaten.DSC03607
Bij prachtig weer en een mooi windje draaide de molen trots met fleurige vlaggen in de wieken.
Geurt is lange tijd molenaar geweest op Welgelegen, al vanaf 1978 was hij verbonden aan de molen.
In 1988 isIMG_8338 hij voorzitter geworden van het bestuur, waar hij enkele memorabele gebeurtenissen meegemaakt heeft, zoals 2 restauraties en de aankoop van de molen door de stichting in 2007.
Geurt was voor de klanten vaak het gezicht van de molen, de klanten waren dan ook gek met hem. Altijd tijd voor een praatje, of een tip over hoe om te gaan met onze producten.
Ook zorgdegeurt Geurt altijd dat tijdig de producten besteld en afgehaald werden bij meelhandel Tollenaar in Burdaard.
Afgelopen najaar heeft Geurt de voorzittershamer overgedragen aan zijn opvolger Jan Looijenga. (zie foto) Daarna kon hij nog een paar maanden “freewheelen” en zijn carrière als molenaar(bestuurder) afbouwen.

 

De ochtend van 9 april begon als zoveel zaterdagochtenden: kopje koffie met de medemolenaars, een flauw praatje, uitwisselen van nieuws en nog meer koffie.
Daarna het molenaarspak aan. Maar wat zat Geurt plotseling strak in het pak? Was hij gegroeid door het ontbreken van alle lasten op zijn schouders, of was de overall te heet gewassen?
Nee, Carina, Geurt zijn echtgenote, had een oude overall opgesierd met EX op zijn rug, om iedereen ( en Geurt zelf ook) er toch maar van te vergewissen dat het nu toch echt einde oefening is voor deze molenaar-dy-hard.
De ochtend was ingeruimd voor de buren en donateurs van de molen. Het was een gezellige boel, met koffie, eenIMG_8432 overvloed van eigen gebIMG_8431akken kruidkoek zelfs een optreden van het plaatselijke Shanty koor, de Flora/Shanty´s. Ook buurvrouw Tryntje Kort droeg nog een zelf geschreven gedicht voor aan Geurt en alle bezoekers.
Na de middag was er ruimte gemaakt voor familie en andere genodigden op de eerste zolder in de molen. Jan hield een mooie powerpoint/ presentatie over Geurt en zijn verleden als molenaar.
Na het ophalen van vele mooie herinneringen en een laatste borrel, verliet Geurt ons en de molen, om zich onder andere meer bezig te kunnen houden met zijn andere hobby´s en zijn familie.
Wij, als bestuur en molenaarsteam willen Geurt nogmaals bedanken voor zijn jarenlange inzet en gezelschap.
Het ga je goed Geurt!DSC03674

 

 

Iedere zaterdag wordt op de molen , waar nodig klein onderhoud uitgevoerd.

Niels , onIMG-20160625-WA0001ze leerling molenaar , is hier bezig met het aan brengen van een antislip laag op de plak van de stelling die afgelopen voorjaar zijn vervangen. dit voor komt dat bezoekers en molenaar uit geleiden wanneer zij op de stelling zijn.

 

IMG-20160625-WA0000

 

Wanneer er maar even tijd is wordt de kast in de winkel weer bij gevuld zo dat u niet zolang hoeft te wachten en wij het iets minder druk hebben.