Meelproducten en hun houdbaarheid

 

Over de houdbaarheid van meelproducten zijn nogal wat onduidelijkheden. In het algemeen zijn de zakken met meel uit de winkel van een molen zo’n twee maanden houdbaar, mits u het meel goed bewaart:
* bewaar het meel in de zak, waarin u het kocht of bewaar het in een schone pot, blik of emmer en sluit deze dan goed af.
* doet u het meel “los” in een blik, pot of emmer, maak deze dan eerst heel goed schoon; ook de buitenrandjes van het deksel en de bodem.
* doe nooit vers meel bij een “oud restje” dat nog in de pot zit
* bewaar het meel nooit op een warme plaats, bijvoorbeeld in de buurt van een geiser, boven een gasfornuis, bij een kachel enz.
* bewaar het meel nooit op een vochtige plaats.

Volkorenmeel is minder goed te bewaren dan bloem. We raden u voor beide aan het niet langer dan vier tot zes weken te bewaren.
N.B. Een aantal kant-en-klaar mixen voor de broodbakmachine bevat bij aankoop al droge gist. Droge gist is een kwetsbaar, levend product. Bij het bewaren gaat door afsterven de werking achteruit. Bewaar zulke mixen dus liefst niet te lang of voeg zelf wat extra gist toe.

HOE HERKENT U OF HET MEEL NOG GOED IS: Meel kan snel last krijgen van meelmot. In een vroeg stadium manifesteert meelmot zich als een larfje, dat zich later ontpopt. Als u twijfelt of het meel nog goed is, laat het meel dan schuin van de binnenkant van de zak wegvallen. Als u tussen het papier en het weggevallen meel “draden” ziet hangen, dan is dit het vroegste stadium van ongedierte. Ernstig bedreigend is het niet, maar eigenlijk is het product dan niet meer geschikt voor consumptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *