Molenbrood “welgelegen”

(Een recept voor de echte kneder)
600 gram volkorenmeel of
450 gram volkoren en 150 gram roggemeel
400 gram vol­korenmeel en 200 gram bloem
20 gram gist
3,5 dl lauw water
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
(“pep” uw brood op met sesamzaad,

lijnzaad, zonne­bloem­pitten oid)

– Maak van de helft van het water, met de gist en sui­ker, een zetseltje en laat dat even st­aan.

– Stort het meel in een kom en maak een kuil­tje in het midden.
– In dit kuiltje giet u het zetsel. Langzaam roerend vanuit het midden roert u steeds wat bloem door het zet­sel. Beetje bij beetje voegt u het res­terende water toe.
– Als het water is opgenomen stort u het ge­heel op een besto­ven aanrecht uit.
– Goed doorkneden met de handen. Dat is zwaar werk met veel trekken en wrijven en vouwen tot u een soepel deeg hebt.
– In een kom op een warme plaats(onder vochti­ge doek) laten rijzen bij tempe­ratuur van 30 graden.
– Daarna het deeg nogmaals doorkneden, 5 minu­ten, en in een ingevet bakblik opnieuw laten rij­zen.(Deze tweede rijs kan ook in de oven bij 30 graden gebeu­ren. Na deze rijs stelt u dan de tempe­ratuur in voor het bakken).

– In voorverwarmde oven bakken bij 200 graden, gedurende ongeveer 40 minuten. Denk om het bakje water.

– Gaar brood klinkt hol, ongaar brood massief.

– Brood direct uit blik halen om af te koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *