Speltkoekjes Of Energiekoekje

Spelt is een oude graansoort die zich in toenemende belangstelling staat.

In Groningen, Limburg en Brabant zijn zg speltprojecten: boeren zaaien spelt, een molen pelt en maalt het en bakkers verwerken het.

En zo komt ook een oud recept van speltkoekjes weer in de belangstelling. Dit zou komen van de Duitse Hildegard van Bingen, 1098 – 1179, benedictijns abdis en mystica. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, muziekcompositie, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij was de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend. Kortom, een zeer veelzijdige vrouw.
Deze koekjes nemen alle bitterheid uit uw hart weg en brengen uw zenuwen tot rust.
Ze openen uw hart en uw vijf zintuigen, maken uw stemming vrolijk en reinigen uw zintuigen, verminderen alle slechte sappen, zorgen voor een goede samenstelling van het bloed en maken u sterk en productief.Ze zijn ideaal als universeel zenuwmiddel ter verhoging van de prestatie en ter bevordering van de geestelijke capaciteiten, concentratie, vitaliteit en versterking van de zintuigen. Ze zorgen voor een goed humeur omdat ze neerslachtigheid en treurigheid wegnemen.

Dus: aan de slag!!!

Ingrediënten:

Bereiding:

  1. Meel op het werkblad doen en de zachte boter in stukjes daarop verdelen.
  2. Alle ingrediënten bijvoegen en hiervan snel een deeg kneden en koel wegzetten.
  3. Na ongeveer 30 minuten het deeg 2-3 mm dik uitrollen en koekjes uitsteken.
  4. Op een met bakpapier bekleed bakblik gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten bakken.
  5. Oventemperatuur ongeveer 180°C