Verbouwing 2017

Het jaar 2017 staat gaat voor ons de boeken in als een jaar van verbouwing en renovatie. Begin dit jaar zijn de fokken van het gevlucht (de wieken) vervangen. Daarnaast hebben wij de 1e zolder opgeruimd en opnieuw ingericht.

In het laatste kwartaal van 2017 wordt onze rieten kap vervangen en zal het bovenwiel gerestaureerd worden. De kap is voor het laatst in het jaar 1990 vervangen en is weer hard toe aan een nieuwe rietlaag. Voor het vervangen van de rieten kap zal onze molen vanaf week 39 ongeveer in de steigers staan. Dit duurt ongeveer 4 weken. Daarna is het bovenwiel aan de beurt. Wij houden u op de hoogte van de verbouwing.

Het onderhoud en restauratie van deze molen is erg kostbaar. Mede dankzij onze donateurs en sponsoren kunnen wij deze molen en de cultuur die erbij hoort behouden voor het nageslacht. Wij kunnen onze donateurs en onze sponsoren hiervoor niet vaak genoeg bedanken, dus doen wij dat op deze pagina nog een keer. Namens alle molenaars van molen Welgelegen, hartelijk dank voor uw steun!

Wilt u ook donateur worden? Of wilt u ons sponsoren? Kijk dan op de pagina “Steun de molen” voor meer informatie.

Week 41
De verbouwing van de molen gaat voorspoedig. Afgelopen week is het bovenwiel verwijderd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het bovenwiel in delen uit elkaar worden gehaald. Het bovenwiel is immers te groot om in 1 keer te plaatsen. Zeker met de middelen die zo’s 200 jaar geleden beschikbaar waren zou het erg lastig zijn om een groot, log bovenwiel in 1 stuk in de kap van een molen te plaatsen. Het bovenwiel bestaat uit 4 kruisarmen met daartussen plooistukken die voor de ronde vorm zorgen. Zogenaamde “zwaluwstaarten” houden de boel bij elkaar. Dus door de zwaluwstaarten te verwijderen kan het bovenwiel in min of meer handzame delen uit elkaar worden gehaald. Het bovenwiel ligt nu in een werkplaats van de molenmaker waar de onderdelen gerestaureerd worden.

Verder wordt er druk gewerkt aan de kap. Zoals eerder vermeld moet het riet op de kap worden vervangen. Op de foto’s kun je nu mooi het geraamte van de kap zien dat bestaat uit diverse spanten en tussenliggende latten. De spanten zorgen voor de stevigheid en vorm van de kap. De latten dienen ter bevestiging van het riet.