Steun de molen

Steun de molen      

Sinds 1994 bestaat Stichting Molen Welgelegen. Aanvankelijk met het doel het onderhoud en beheer van de molen uit te voeren voor de gemeente, sinds 2007 zelf als eigenaar van de molen en met dezelfde doelstelling.
Korenmolen Welgelegen is een rijksmonument. Aanvankelijk stond hij in het open veld achter de Fok, maar sinds begin 20ste eeuw is hij omringd door een karakteristieke en gezellige woonwijk in het centrum van Heerenveen en zo moet hij blijven staan.

Om hier te overleven is onderhoud nodig, om hier te kunnen functioneren is wind nodig, om een historisch monument van waarde te zijn moet ook zijn ruimtelijke omgeving niet teveel verstoord worden. Dit zijn dan ook de werkdoelen van de Stichting.

Voor het realiseren hiervan heeft de Stichting steun nodig en daarvoor doen we graag een beroep op u. Dit steunen kan o.a. door:

  1. Donateur worden
  2. Sponsor worden

————————————————————————————————————————————————————

1.       Donateur worden.

De Stichting kent sinds haar oprichting trouwe donateurs die, voor een bedrag van minimaal € 7,50 per jaar, hun steun leveren aan beheer, onderhoud en restauratie.

Wie zijn donateur?

Donateurs kunnen individuen zijn of organisaties. Naast vaste donateurs werft de Stichting sponsors. Dit gebeurt vooral wanneer grote en duurdere projecten moeten worden uitgevoerd. Zo werden in 1991 de kap van de molen en het wiekenkruis vernieuwd en werd de molen opnieuw gerietdekt.  In 2011 kreeg de molen nieuwe roeden en werd er een nieuw wieksysteem aangebracht waardoor ook bij minder wind, lees ook meer windbelemmering, de molen kan draaien. Daarvoor wierven we donateurs en schreven we het bedrijfsleven aan voor vooral een grotere meer jaarlijkse bijdrage “met tegenprestatie”. Beide acties waren succesvol.

Tegenprestatie.

Om betrokken te blijven bij de molen is het nodig op de hoogte te zijn van wat daar gebeurt.
Donateurs ontvangen jaarlijks de Nieuwsbrief in de vorm van een Molenaarsverslag van het afgelopen jaar.
Ook op onze website is deze Nieuwsbrief te vinden. Daarnaast wordt daar ook een overzicht geboden van de diverse activiteiten die in de molen plaatsvonden. Van beide, Nieuwsbrieven en Activiteitenoverzichten, kent de website ook een archief. Er zijn ook foto’s te vinden.
Ook geven we tijdig aan welke activiteiten er gaan komen, zoals ons programma voor de jaarlijkse Nationale Molendag en voor de Friese Molendag.

Donateur worden

Iedereen kan dus donateur worden. De minimale bijdrage is € 7,50 per jaar.
U wordt donateur door onderstaand formulier in te vullen. Via de penningmeester ontvangt u een bevestiging en een acceptgiro.

———————————————————————————————————————————

2.       Sponsor worden.

Wij stellen het zeer op prijs als mensen of organisaties de molen willen sponsoren. Omdat het dan om grotere bedragen gaat willen we daarover graag persoonlijk met u in gesprek  over uw wensen en over de tegenprestaties die wij kunnen leveren.
Voor de grote restauraties van 1991 aan kap en wiekenkruis en 2010, toen een nieuwe konings spil werd aangebracht, heeft de stichting het bedrijfsleven in Heerenveen aangeschreven en gevraagd om steun. Daarbij vroegen we om een vast bedrag voor een aantal jaren en spraken daar in overleg een tegenprestatie voor af.