Sûkerbôle

Sûkerbôle

500 gram sûkerbôlemix van de molen
Inhoud sûkerbôlemix: bloem, kaneel, gist en suikergrein
2 dl vocht (3 eetlepels gembervocht en verder melk)
75 gram boter
2 eieren
10 gram zout

 

Smelt de boter en laat deze weer afkoelen.
Meng de mix door de lauwe melk en het gem­bernat. Voeg hier de afgekoelde boter en de eieren aan toe. Kneed het gistdeeg goed door.
Laat het deeg op een warme plaats 3/4 uur rijzen. Verdeel het deeg in drie delen en vorm elk deel ter grootte van de broodvorm. Leg het eerste deel onderin de met boter besmeerde broodvorm. Strooi de helft van het suikergrein erover. Leg het tweede deel van het deeg er boven op. Weer suikergrein en dan het derde deel van het deeg.
Laat het deeg nog 10 min narijzen in de vorm.

Bak het in een warme oven (210 C) in een half uur gaar en bruin.

 

Voor mensen met een broodbakmachine:

Om de anti-aanbaklaag in de machine te beschermen mogen er geen scherpe delen in het deeg worden verwerkt. Suikergrein is zo’n scherp bestanddeel.
Het is natuurlijk wel mogelijk om het deeg in de machine te kneden.
Haal daarna het deeg uit de machine en kneed met de hand de suikergrein er doorheen. Daarna rijzen en bakken als boven.