Zuurdesem-brood

Vier lepels volkorenmeel aanlengen met lauw (bron)water tot een papje ontstaat. Afdekken met vochtige doek en wegzetten op plaats van ongeveer 20° C. Elke morgen en avond met een vork omroeren. Na drie dagen is het mengsel zuur. Dan elke morgen en avond een lepel meel en wat water toevoe­gen. Telkens ook roeren. Na weer drie dagen is het zuurdesem klaar.

600 gram volkorenmeel
of 450 gram volkoren- en 150 roggemeel
of deel volkoren- en deel witte bloem.
3,5 dl lauw water
zout
zuurdesem

– Neem 300 gram volkorenmeel. Voeg water toe tot een dik papje ontstaat. Zout naar behoefte.
– Met vochtige doek afdekken en ± een uur laten staan.
– Daarna helft zuurdesem erbij en goed mengen. Met vochtige doek afdek­ken en ± half uur laten staan.
– Daarna andere helft van meel toevoegen en kneden tot deeg stevig aan­voelt. Als het deeg te kleverig is een beetje meel toevoegen. 10 minuten kneden.
– Maak van het deeg een rol. Vet bakblik in. Leg deeg in het bleek en zet het weg onder de vochtige doek bij ± 20° C. Laat deeg rijzen.
– In oven bij ongeveer 200 graden in 40 minuten gaarbakken. Gaar wil zeggen dat het brood hol klinkt bij bekloppen.
– Direct uit de vorm halen om af te koelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *