Zuurdesembrood

Op zaterdagochtend worden regelmatig vragen gesteld over het bakken van zuurdesembrood en beginnen met een starter. Op internet is veel informatie te vinden, maar op deze pagina de starter en recepten die we zelf gebruiken.
Het grote verschil tussen gewone en desembroden is dat je voor een desembrood geen gist gebruikt. In plaats daarvan gebruik je een ‘starter’. De starter bepaalt voor een belangrijk gedeelte de smaak van het brood. Desembroden hebben meer moeite om goed te rijzen in vergelijking met broden met gist. Het is daarom belangrijk om “sterke” meelsoorten te gebruiken, dat wil zeggen meelsoorten met voldoende gluten.

Voor alle recepten geldt:
– Gebruik meel met voldoende gluten. Voeg desnoods een beetje toe.
– Gebruik bij op steen gemalen en/of biologisch meel: hier zit leven in.
– Meel, water en starter van kamertemperatuur gebruiken.
– Als je met de hand kneedt: met een klein beetje (olijf)olie op het aanrecht voorkom je dat het deeg te erg plakt.